Redan innan covid-19-pandemin svepte över världen höll sättet vi arbetar på att förändras. Under dessa tider av digitalisering och förändring har behovet av innovation inte avtagit, snarare motsatsen. Marknader, kundbehov och beteenden förändras och covid-19  har i många fall påskyndat förändringen och skapat ett ännu större behov av innovation. 

Pandemin har förändrat hur många företag fungerar och de risker de möter nu och i framtiden. Normen för hur arbete ser ut håller på att förändras. “Digital by default” och “remote-first” har i pandemin tagit fart vilket gör att även hur vi arbetar med innovation måste förändras. Riktigt bra digitala samarbetsverktyg kan kompensera för de potentiellt negativa effekter distansarbete har på innovation.

Innovera på distans

Läs mer om hur ni kan skapa en innovationskultur och innovera på distans.
Så kan ni innovera på distans

I dessa pandemi- och jobba-hemifrån-tider är det väl knappast någon som inte har använt videokonferensverktyg som Zoom, Skype och Microsoft Teams, eller meddelandetjänster som Slack eller WhatsApp? Vi antar också att ni inte använder ni USB-stickor för att lagra och dela filer och information utan är bekanta med molnlagringstjänster som Google Drive och Dropbox. Vi kommer inte att ägna denna field note till att fördjupa oss i dessa verktyg utan istället tipsa om digitala verktyg för innovation och samarbete som ni kanske inte har testat.


Använd digitala whiteboards för idégenerering, visualisering och workshops

MURAL beskriver sig som en ”digital arbetsyta för visuellt samarbete.” Detta otroligt användbara innovationsverktyg för design thinking kan hjälpa dig och ditt team att tänka och samarbeta visuellt. Skapa diagram, brainstorma ämnen och idéer, och skapa mer effektfulla möten och workshops. Detta är också ett mycket bra verktyg för att köra digitala design sprintar.


Samarbeta, skapa prototyper, testa och samla in feedback i realtid

InVision hjälper er att utveckla high-fidelity-prototyper och högkvalitativ grafik som ser ut som färdig design. Skapa enkelt digitala prototyper eller MVP:er som smidigt kan delas inom teamet och med externa testare.


Figma utmärker sig verkligen som ett samarbetsverktyg för att skapa mockups, wireframes och prototyper i realtid.


Google Forms är ett bra verktyg för att genomföra intervjuer och samla in feedback. Det är dessutom gratis.


Om ni regelbundet genomför tester i stor skala kan det vara en bra idé att satsa på verktyget ni använder. Med SurveyMonkey får ni större flexibilitet i hur ni utformar era digitala intervjuer och kan enkelt få de rapporter som ni vill ha.


Planera och boka enkelt in möten med delade kalendrar

Om ni behöver hjälp med att planera möten och vill slippa skicka mail fram och tillbaka för att hitta en tid som passar alla parter så kan ett schemaläggningsverktyg som Calendly vara något för er. 



Jobba innovativt och fokuserat med verktyg för transparenta mål och tydlig måluppföljning

Om ni inte vill lägga onödig tid och energi på att mäta hur ni faktiskt presterar mot era mål kan det vara en bra idé att ni använda er av ett digitalt verktyg för OKR:s (Objectives and Key Results).

I huvudsak kokar OKR ner till två enkla delar:

  • Mål - Ett kvalitativt, långtgående uttalande om vad ni försöker uppnå.
  • Nyckelresultat - Ett kvantitativt, mätbart resultat inom en fastställd tidsram som visar hur teamet ska ta sig till sina mål

Weekdone förenklar ert teams arbete med OKR:s genom att synliggöra individuella och kollektiva mål. Transparensen ökar med hjälp av interaktiv rapportering och det minskar ert behov av veckovisa stand-up-möten genom snabba och enkla incheckningar online. Dessutom kan ni använda Weekdone som ett planeringsverktyg därteammedlemmarna kan planera sin dag och vecka med företagets vision i åtanke.


Organisera och planera teamets arbete

Med samarbetsverktyget Trello kan ni skapa "tavlor" där ni samlar idéer, delar och sparar viktig information på ett ställe. Ni kan organisera teamet och teamets arbetsuppgifter genom hela innovationscykeln.


Asana är ett annat populärt verktyg som hjälper dig, ditt team och din organisation att lättare organisera och planera arbetsflöden och projekt. Detta är ett uppskattat verktyg av projektledare och agila organisationer.


Slutsats: välj rätt digitala innovationsverktyg och samarbeta bättre på distans

Experimentera med digitala kommunikations- och samarbetsverktyg för att skapa mer mänskliga möten och välj de verktyg som passar ert team och era utmaningar. Utmana alla i teamet att bli bättre på att driva, facilitera och medverka i workshops, det kommer att öka effektiviteten och förbättra kvaliteten i ert gemensamma arbete. Oavsett vilket verktyg ni väljer bör ni se till att alla i teamet behärskar det.

Tveka inte att höra av er om ni har tips på andra verktyg för verktyg för innovation och samarbete på distans, eller om ni har synpunkter på de verktyg vi valt.


Sugen på mer?!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev där vi skickar ut nyheter om innovation, teamwork, digital transformation, design thinking och mycket mer. 

Dessutom kommer vi att fylla på den här listan men digitala verktyg för innovation och samarbete på distans, så fort vi stöter på något som är värt att nämna.